Deri altı implant gebelik koruma oranı %99 olan bir doğum kontrol yöntemidir. Cerrahi müdahale ile deri altına yerleştirilir. Koruma süresi 3-5 yıldır. Hem cerrahi gerektirdiğinden hem de adet düzensizliğine sebep olduğundan dolayı koruma oranı yüksek olmasına rağmen kadınlar tarafından pek tercih edilmemektedir. Toplumda deri altı çubuk olarak da bilinir. Progesteron hormonu içeren çubuklar vücuda günlük belli oranlarda hormon salgılar. Salgılanan hormon olası gebeliği engeller. Deri altı imlant rahim içi dokusunu inceltir ve yumurtalıklarda yumurta atılmasını önler. Ayrıca rahim ağzındaki salgıyı kalınlaştırarak spermin rahim içine geçişini engeller.
Deri Altı İmplant Nasıl Uygulanır?
Deri altı implant yerleştirilmeden önce kadında gebelik şüphesini ortadan kaldırmak için bazı testler yapılır. Eğer gebelik yoksa tercihen adet kanamasının 5. Günü implant kolun ön iç kısmına yerleştirilir. Daha önce doğum kontrol hapı kullanımı yapılmışsa hap bırakıldıktan bir hafta sonra implant yerleştirilir. Deri altı implant mutlaka hastane ortamında uzman kişiler tarafından yerleştirilmelidir.
Deri Altı İmplant Avantajları
Deri Altı İmplant Kimler İçin Uygun Değildir?
Deri Altı İmplant Yan Etkileri Nelerdir?
Koruyucu etkisi yüksek olan bir doğum kontrol yöntemi olan deri altı implanların en bilindik yan etkisi adet dönemlerinde neden olduğu düzensizliktir. Bazı kadınlarda kilo artışına neden olduğu bilinmektedir. Göğüslerde hassasiyet ve baş ağrısı da yine nadir görülen yan etkiler arasındadır. İmplant ufak bir cerrahi ile takıldığından takılan bölgede enfeksiyon gelişme riski vardır.
Deri Altı İmplant Ne Zaman Çıkarılmalıdır?
Deri altı implantın türüne göre 3-5 yıl koruyanları vardır. Hangisi taktırılmışsa süresi dolduktan sonra çıkarılmalıdır. Gebelik planlayanlar istedikleri zaman implantı çıkarttırabilir.